Hollanda Meclisi'nde (Tweede Kamer) işten çıkarma ile ilgili yasa değişikliği onandı. Buna göre, artık işverenler çalışanları daha kolay işten çıkarabilecekler. Ayrıca işsiz kalanlara ödenen işsizlik ödeneğinde de azalma yapılıyor. Yasa önerisini yönetimdeki partiler olan VVD ile PvdA yapmışlardı. Meclisteki oylamada ayrıca CDA, D66, GroenLinl, ChristenUnie ile SGP de destekledi.
Bu, çalışanlar için olumsuz bir değişiklik. Bunu çalışanlara "biraz güzel göstermek için", olumlu 2 değişiklik te eklendi: Esnek zamanlı çalışanların (flexwerkers) koşullarında iyileştirme yapılıyor. Ayrıca çalışanlara en çok 2 yıllık geçici sözleşme (tijdelijk contract) verilecek. Ondan sonra sürekli sözleşme (vaste contract) verilmek zorunda. Bu süre şimdiye dek 3 yıldı.
Çalışanları işten çıkarma kolaylaşıyor
Artık işverenlerin çalışanları işten atması daha "ucuza" gelecek ve daha hızlı olacak.... Ayrıca hangi durumda hangi işten çıkarma yönteminin kullanılacağı standartlaştırıldı. Artık çalışanlar 2 yöntemle işten çıkarılacak:
İşveren UWV'ye başvuracak: Eğer işveren ekonomik zorluklar içindeyse, işten atılacak kişi uzun süredir hastaysa, bu yöntem kullanılacak.
İşveren kantonrechter'a başvuracak: Yukarıdaki 2 neden dışındaki bütün nedenlerde kantonrechter kullanılacak.
Bu işten çıkarma değişiklikleri 1 Temmuz 2015'te başlayacak.
İşsizlik Ödeneğinin süresi kısaltıldı!
İşsiz kalanlara işsizlik ödeneği (WW) veriliyor. Ne denli uzun çalışmışsanız, belli bir kurala göre o denli uzun bu ödeneği alıyorsunuz. Ancak üst sınır 38 ay. İsterseniz 50 yıldır çalışıyor olun, en çok 38 ay ödenek alabiliyorsunuz. Şimdi bu üst sınır 24 aya indiriliyor! Bu yasa 1 Ocak 2016'dan başlayarak uygulanacak ve ödeme süresi 2019 yılına dek 28 aya düşürülecek. Özel durumlarda iki yan da anlaşırsa bu süre pazarlıkla 38 ay olabilecek.
6 Aydan uzun işsiz kalanlar kendilerine verilen işi yapmak zorunda kalacaklar. Eğer o işten aldıkları aylık, kendi düzeylerinden düşükse, aradaki eksiklik işsizlik ödeneği ile kapatılacak. Böylecek kişiler çalışmak zorunda kalacaklar.
Sürekli Sözleşme (Vasta contract) en çok 2 yıl sonra verilecekŞiKiKiminSürekli Söz
1 Temmuz 2015'ten başlayarak, çalışanlar en çok 2 yıl geçici sözleşme (tijdelijk contract) ile çalıştırılacak. Bu şu anda 3 yıl. Böylece 2 yıl sonunda işveren ya sürekli sözleşme (vaste contract) vermek zorunda, ya da işten çıkaracak...
İşverenler genelde geçici sözleşme (3 ay, 6 ay, 1 yıl vb) vermeyi seviyorlar. Çünkü sözleşme yenilenmediği zaman çalışanı hiç ödeme yapmadan işten çıkarmış oluyorlar. Bu değişiklik biraz bunu önleyecek. Öte yandan, işveren sürekli sözleşme yapmak yerine işten çıkarıp (sözleşmeyi yenilemeyip) bir başkasını geçici sözleşme ile işe alabilir....
İşten Çıkarma Ödeneği
İşten çıkarılanlara bir "işten çıkarma" parası ödeniyor. Bunun yaşa ve çalışılan yıllara göre hesaplanan bir formülü var. Şu anda bir üst sınır yok. Alt sınır da yok.
1 Temmuz 2015'te geçerli olacak yeni yasaya göre, en az 2 yıldır çalışıyor olmak gerekiyor. Bir de işten çıkarma ödeneği çalışanın aldığı 1 yıllık paradan ya da 75.000'den daha yüksek olamıyor. Şöyle: Eğer siz yılda 60 bin avro kazanıyorsanız, işten çıkarıldığınızda alacağınız para 75 bin avro'dan yüksek olamaz. Ama eğer yılda 90 bin avro kazanıyorduysanız, o zaman alacağınız işten çıkarılma parası 90 bin avro olabilir. Bu büyük bir düşme!
No comments
VVD ile PvdA'ya oyverenler bunu hakkettiler de, ben ne yaptim?
Dogru olani yaptilar. Simdiki calisma yasalari ile Hollanda'ya yabanci yatirimci az geliyor. Hepsi dogu avrupa ulkelerine gidiyor. Macaristan'da adam cok daha ucuza isci calistiriyor cok kolay isten cikariyor. Hollanda bu degisiklikleri yapmazsa yarisamaz oteki ulkelerle.
Eger dünya tek kutuplu olmasaydi, bunu nah yaparlardi. Eskiden kapitalizmi komünist ülkelere göre cekici yapmak icin toplumsal refah vardi. Artik öyle bir sey yapmaya gereksinimleri yok. istedikleri gibi sömürüyorlar calisanlari...