Bugün Hollanda'da Avrupa Birliği (AB) seçimleri var. Birçok Türk kökenli seçmen, seçim sandığında ya "tuttuğu" partiye oy veriyor, ya da sırf "Türk kökenli" diye bir aday bulup ona oy veriyor. Aşağıda Türkler için önemli olduğunu düşündüğüm bazı konularda partilerin tutumlarını özetledim. Umarım bir parti seçmekte yararlı olur. Selamlar.
KONULAR VE PARTİLERİN GÖRÜŞLERİ
AB'ye Yeni Üye alınsın mı? HAYIR EVET EVET EVET HAYIR HAYIR
CDA: Hayır. Gelecek 5 yıl yeni üye alınmasın.
D66: Evet. Koşulları sağlayan ülkeler üye olabilir.
GroenLinks: Evet. Koşulları sağlayan ülkeler üye olabilir.
PvdA : Evet: Avrupa aday ülkelerle yaptığı anlaşmalara uysun.
SP: Hayır. Gelecek 5 yıl yeni üye alınmasın.
VVD: Hayır. Önce şimdiki yapı sağlamlaştırılsın.
PVV : Hayır
PvdD (Hayvan hakları partisi): Hayır. Önce AB daha demokratik işlemeli.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Türkiye AB üyesi olsun mu? HAYIR EVET EVET AMA EVET EVET AMA EVET AMA
CDA: HAYIR Türkiye hiç bir zaman üye olmasın, başka tür çözüm bulunsun.
D66: EVET Koşulları sağlayan ülkeler AB'ye katılsın.Türkiye de koşulları sağlarsa, üye olmaması için hiç neden yok.
Groen Links: EVET AMA. Koşulları sağlarsa Türkiye de üye olsun. Ama uzun sürecek gibi.
PvdA: Evet. Türkiye zamanı geldiğinde üye olacak. Önce koşulları sağlaması gerek.
SP: EVET AMA Yakın zamanda yeni üye istemiyoruz. Ancak daha sonra politik ve ekonomik koşulları sağlarsa, SP Türkiye'nin üyeliğine karşı değil.
VVD: EVET AMA: Türkiye'nin üyelik görüşmeleri 10 yılı aşkın süredir sürüncemede ve üyelik ufukta gözükmüyor. Türkiye Kopenhag kıstaslarını yerine getirmediği, Kıbrıs Rum devletini tanımadığı sürece üye olamaz.
PvdD (Hayvan hakları partisi): Hayır. Türkiye'nin üyeliğine karşıyız.
Ermeni iddialarını EVET HAYIR EVET EVET EVET EVET
destekliyor mu?
CDA: Ermeni lobisinin en büyük destekçilerden. 2006 seçimlerinde "kabul edin" dayatmasına karşı çıkan Ayhan Tonca ile Osman Elmacı'yı adaylıktan attı. Ermeni iddialarını kabul eden Coşkun Çörüz'ü milletvekili seçtirdi.
D66: Milletvekillerine baskı yapmadı. Konudan sözettiği zamanlarda "Ermeni sorunu" olarak sözetti. Genel olarak konunun Hollanda'da çok gündeme getirilmesini politik nedenlere bağladı. Bu yüzden de Hollanda'daki Ermeni lobisinin hedef tahtası oldu.
Groen Links:En büyük destekçilerden.
PvdA: Ermeni yanlısı politika yürütüyor. 2006 Seçimlerinde Erdinç Saçan'ı milletvekillik adaylığından attı. Daha sonraki seçimlerde Türk kökenli adaylara büyük baskı uyguladı ve uyguluyor.
SP: Ermeni lobisinin en büyük destekçilerden.
VVD: Ermeni yanlısı politika yürütüyor. Eski Kraliçe Beatrix'in Türkiye gezisinde Ermeni iddialarını destekleyerek gündeme getirmesini istedi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nükleer enerjiye destek HAYIR BİLMEM EVET EVET EVET EVET
(subsidie) kalksın mı?
Yel ve Güneş enerjisi HAYIR EVET EVET EVET EVET HAYIRiçin destek (subsidie)
sürsün mü?
AB hava kirliliğini (CO2) EVET EVET EVET EVET EVET HAYIR
azaltmak için üyelere baskı
yapsın mı?
Uzun yol hayvan taşımacılığı EVET EVET EVET EVET EVET HAYIR
(eziyet olmasın diye)
yasaklansın mı?
İsrail'in 1967'de işgal ettiği HAYIR HAYIR EVET HAYIR BİLMEM HAYIR
Filistin topraklarından gelen
İsrail ürünlerinin dışalımı
yasaklansın mı?
AB her üye ülkede HAYIR HAYIR EVET EVET EVET HAYIR
"en düşük aylık" belirlenmesi
için baskı yapsın mı?
No comments
Kime vercem bilmiyorum ama, ancak kime oy VERMEYECEGiMi biliyorum. VVD, SP, CDA UiT!
Ben D66 diyorum.
SP, özellikle de van Bommel o kadar çok Filistin yanlısı geçinir, şimdi işgal altındaki topraklardan mal alımına karşı çıkmıyor. "BİLMEM"miş. Ben bilmem eşim bilir :-) Amma soytarılık ha. Çok güldük burda!