"Cehenneme Giden Yol": İstanbul'da AirFrance ile KLM'ye Tepki Eylemi.

 

 

HAYVAN ÖZGÜRLÜKÇÜLERİ AIR FRANCE REKLAM AJANSINI BASTI

24 Mart 2014 Pazartesi

image


Hayvan özgürlüğü eylemcileri Air France-KLM’nin Nişantaşı’ndaki reklam ajansı Mede@m’ı bugün kısa süre ele geçirdi.

Air France-KLM (Fransız ve Hollanda havayolları ortaklığı), deneylere maymun taşımacılığını sürdüren son büyük kuruluş olarak yeryüzünde tepki çekiyor. image

Son olarak China Southern bu hafta hayvan hakları örgütü PETA’ya gönderdiği iletiyle artık maymun taşımayacağını duyurdu. Türkiye’de bu konuda çalışmalar yapan 'Cehenneme Giden Yol' eylemcileri protesto ve boykotun işe yaradığını belirterek herkesi Air France Türkiye’yi (0212 310 1919) arayıp tepki ve yakınmalarını iletmeye çağırdı.

Bu konudaki öteki haber: Türkiye'de AirFrance-KLM'ye Karşı Protesto Gösterileri

 

Eylemciler bugün öğlen saatlerinde Air France-KLM reklam ajansına girdi, genel müdürün odasının penceresinden “Maymun Katili Air France-KLM” yazılı bir pankart sallandırdı ve Air France-KLM bileti şeklindeki bildirileri sokağa savurdu. Bu sırada ajanstaki birkaç çalışanla eylemciler arasında kısa süreli itişme yaşandı, eylemciler genel müdürün odasına kilitlenerek polise teslim edilmek istendi. Aynı ajansın alt katındaki çalışanlar ise, pankartı halkın görmesini engellemek için ortadan kaldırmaya çalıştı. Binanın önünde ise maymun giysili bir eylemci hayvanların deneyler ve taşıma esnasında yaşadıklarını canlandırırken diğer eylemciler şirketin deney endüstrisi ile bağlarını halka açıkladı. 

NEDEN AIR FRANCE – KLM?

Bu havayolu kuruluşu deney hayvanı taşımacılığında son kalan büyük kuruluş olduğu için hedef olarak seçildi. Kampanya, şu ana kadar Lufthansa’dan United Airlines’a kadar onlarca büyük havayolu şirketini inandırarak yabani hayvanların doğal ortamlarından koparılıp laboratuarlarda eziyet altında kalmasını önledi. Asya ve Afrika’daki ormanlardan laboratuarlara getirilen maymunların beşte dördünün yakalanma ve taşınma esnasında ölmesi, bu ticaretin ‘ıskarta’sı sayılıyor.

Air France ve KLM, protestocuların çağrısına deney hayvanlarını taşımaya "yasal olarak zorunlu oldukları" yanıtını verse de aynı ülkelerde iş yapan firmaların çoğunun taşımayı reddetmesi bu savunmaya gölge düşürüyor. Cehenneme Giden Yol’un iddiası ise daha çarpıcı: “Air France yönetim kurulunun şimdiki ve geçmişteki bazı üyelerinin ilaç endüstrisi ile güçlü bağları var.” İlacın ticarileşmesi her zaman tartışılan konulardan biri oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2003’te gerekli ilaç sayısının 240 olduğunu açıklaması da soru işaretlerini arttırmıştı; zira piyasada 200.000’den fazla ilaç var.

HAYVAN DENEYLERİ HAKKINDA FAZLA BİLİNMEYENLER

Köpekler ve kediler de içinde olmak üzere her yıl yüz milyondan çok hayvan, deneylerde diriyken kesiliyor; vücutlarına zehirli kimyasallar enjekte ediliyor. Bilim dünyasının bir kısmı ‘insanlığın faydası’ gerekçesi ile deneyleri savunsa da istatistikler tersini gösteriyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı 2011 resmi hayvan deneyi istatistiklerine göre genelde alım-satım kuruluşlarının ısmarladığı zehirli madde (toksikoloji) deneylerinin sayısı 399.000’i bulurken kanser için yalnızca 10.200 deney yapılmış.

2004 Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) raporuna göre hayvan deneylerinden geçen 10 ilaçtan 9’u insanlar için tehlikeli ya da yararsızdır. Bunun en büyük nedeni, insan hastalıklarının %98’ine hayvanlarda rastlanmamasıdır.

ALTERNATİF DENEY YÖNTEMLERİ VAR MI?

Eylemciler, mikrodoz veya bilgisayar modellemesi gibi hayvan deneylerine alternatif ve işe yarayan yüzlerce yöntem olduğunu belirtirken, işkencelerin "bilim yapan insanın bilim yapmayan diğer hayvanları sömürmeye hakkı olduğunu" öne süren insanmerkezci modern Batı düşüncesi yüzünden gerçekleştiğini söyledi.

image

 

image

 

image

Latest comments

No comments

Hollandalı Türkler

Hollandalı Türkler

Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.