Türk Sağlık Robotu İbn-i Sina'ya Avrupa'dan Büyük İlgi
Türk bilimcisi Prof. Dr. Remzi Sağlam'ın Ankara Hastanesi'nde geliştirdiği robot Avrupa Üroloji Kongresi'nde "en iyi video" dalında üçüncülük ödülü kazandı.
Ünlü Türk sağlık adamı İbn-i Sina'nın adını taşıyan robot ile böbrektaşı ameliyatları yapılabiliyor. İbn-i Sina ile, doktor hiçbir radyasyon almadan ve kolayca ameliyat yapabiliyor. Hasta da 1 gün sonra hastaneden iyileşip ayrılabiliyor.
Hollanda'da Türk robotu ile ameliyat yapılacak
17 Eylül 2014'te Amsterdam'da yapılacak "Avrupa Robotik Üroloji Kurultayı"nda, Türk robotu İbn-i Sina ile bir hastaya böbrek taşı ameliyatı yapılacak. Avrupa'da Türk robotuna büyük ilgi var. İbn-i Sina, 28 Eylül'de de,İtalyan Üroloji Kurultayı'nda sergilenecek. Daha sonra da Almanya'nın Heillbronn kenti hastanesinde ve Paris Sorbon Üniversitesi hastanesi'nde de kullanılmaya başlanacak.
Ünlü yabancı uzman: "İşte Gelecek Bu!"
Böbrekteki taşları “robotik fleksibil üreterorenoskopi” yöntemi ve lazer tekniğiyle kesmeden veya delmeden sağaltma olannağı sağlayan Türk robotu İbn-i Sina (Avicenna), dünyayı kendine hayran bırakıyor. Alanında yeryüzünün en önde gelen ismi olan Fransız Profesör Olivier Traxer, Medicana International Ankara Hastanesi'nde “İbn-i Sina” ile gerçekleştirilen ameliyata katıldı ve “İşte gelecek bu” diye konuştu.
Paris Üniversitesi Tenon Hastanesi'nden Prof. Dr. Olivier Traxer, 22 Ocak 2014 tarihinde Medicana International Ankara Hastanesi'nde “İbn-i Sina” ile gerçekleştirilen kurs ve işlemlere katıldı. Traxer, “esnek üreterorenoskopi” konusunda yeryüzünde en önde gelen kişi olarak gösteiliyor. Türk robotuna hayran kalan Traxer, işlemin ardından “İşte gelecek bu” diye konuştu. Fransız hekim, Paris Üniversitesi’ne çağırdığıtakımla robotun Tenon Hastanesi'ne kurulması konusunda ön görüşme de yaptı. Geçtiğimiz aylarda Ankara'ya gelerek Türk robotunu kullanan ünlü Alman Profesör Rassweiler de aygıta hayran kalmıştı.
Avrupa Üroloji Kongresi'nde tanıtılacak
Robotu geliştiren ekibin başında yer alan Medicana International Ankara Hastanesi Üroloji Profesörü Remzi Sağlam, robotu kullanmak için ABD'den Norveç'e, İngiltere'den Romanya ve İran'a kadar çok sayıda hekimin sırada olduğunu kaydetti. Sağlam, 13 Nisan 2014 tarihinde yaklaşık 12 bin kişinin katılımıyla Stockholm’de yapılacak Avrupa Üroloji Kongresi'nde Türk robotu ile İsveçli bir hastayı tedavi edecek.
Hasta ertesi gün işine dönebiliyor
Sağlam, robot hakkında şu bilgileri verdi:
“Türk robotu İbn-i Sina (Avicenna) kullanarak yapılan 'robotik lazer ile esnek üreterorenoskopi' yöntemi böbrek taşlarının, hastanın idrar yollarından girilerek, kesmeden ve delmeden sağaltılmasına olanak sağlıyor. Esnek, diyesim ucuna kumanda edilebilme özelliği nedeniyle böbreğin bütün boşluklarına ulaşılabildiği için diğer sağaltma yöntemleriyle ulaşılamayan taşlar da sağaltılabiliyor. Doktor, robotu oturarak, daha ergonomik şartlarda kullandığı için yorulmadan, yoğulaşmasını yitirmeden hastanın taşını Robotik lazer ile çok hassas bir şekilde toz haline getirebiliyor. Bu şekilde ortaya çıkan taş tozlarının dökülme sorunu olmuyor, taşların çoğu daha sağaltma sırasında idrara karışıp atılıyor. Ameliyat sonrasında ağrı olmuyor. Bu biçimde sağaltılan hasta yalnızcabir gece hastanede kalıyor ve ertesi gün evine ve işine dönebiliyor.”
No comments
Buyuk bir basari. Gurur duydum.
Ibn-i sina iyi bir ad ama Arapça yazdigi icin bu tip bilginimize Araplar sahip cikiyorlar. Ayni yapitlarini farsca verdigi icin Mevlana'ya iranlilarin sahiplenmesi gibi. O yuzden tartismasiz bizden birisinin adi olsaymis daha iyi olurmus. Ornegin Ataturk, Yunuz Emre, Karacaoglan, Alparslan gibi.