Rotterdam'lı bilimciler Saman Nezlesi, Astma gibi hastalıkların nedenini buldu!

 

Rotterdam'lı bilimciler Saman Nezlesi, Astma gibi hastalıkların nedenini buldu!

image

 

Allerji'nin Açkısı Bulundu!

Hollandalı bilimciler buldukları yöntemle allerji hastalarının kanlarındaki "allerji hücrelerini" yalıtmayı başardılar!

"Allerji hücrelerinin" bulunması, Astma, Saman Nezlesi (bahar nezlesi) gibi hastalıkların daha iyi anlaşılmalarının kapısını açtı. Bunun arkasından da bu gibi hastalıklar için daha iyi iyileştirme yöntemleri geliştirilecek.

Toplumun 3'te Birini İlgilendiriyor

Hollandalı bilimcilerin bu buluşu çok kişiyi ilgilendiriyor. Çünkü az ya da çok allerjik hastalıklardan etkilenenlerin yeryüzünde yaşayanların 3'te birini oluşturduğu olduğu sanılıyor.

Allerji nedir?

Beden dışarıdan gelen saldırılara (hastalıklar, mikroplar vb) karşı kendini koruma yöntemleri barındırır. Buna 'bağışıklık sistemi' diyoruz. Ancak bazı kişilerde, bu bağışıklık sistemi, havadaki göreceli olarak zararsız tozlara karşı da saldırıya geçiyor. Bunun sonucunda da Astma, Saman Nezlesi, Egzama, gıda alerjisi gibi hastalıklar ortaya çıkıyor.

Bu gibi hastalıkların tam olarak neden ortaya çıktıkları ve bunlara karşı kullanılan iyileştirmelerin etkinliği en çok tartışılan konulardan birisi.

Yeni yöntem

Hollanda'nın Rotterdam kentindeki Erasmus Sağlık Anabirimi'nin geliştirdiği yeni yöntem bu soruların yanıtını verebilir. Erasmus'un Bağışıklık Bilimleri bölümünün araştırmacıları "Bu hücreleri bulmasaydık, bu soruların yanıtını hiç bir zaman bulamayabilirdik" diyorlar.

Bilimcilere göre, alerji hastalarının bağışıklık sistemlerinin aşırı tepki göstermesine 'immunoglobuline-E (IgE) özdeği yolaçıyor. IgE konusuda zaten yeterince bilgi vardı ancak bu karşıt-özdeği (bir tür B-hücresi) üreten bağışıklık hücreleri gözden kaçmıştı. Bunun nedeni bu tür hücrelerin sayısının çok az olmasıydı (her 10 bin akyuvar'da 1 tane).

Hollandalı bilimciler, işte bu IgE özdeğini üreten hücreleri kanda bulmak ve ayırmak için bir yöntem geliştirdiler. 'Journal of Allergy and Clinical Immunology' dergisinde yayınlanan yazılarında "flow-cytometer" adlı bir yöntem kullandıklarını açıklıyorlar. Bu yöntemde kandaki hücreler teker teker ölçülüyor ve ayrılıyor! Bu akyuvar hücresi zarındaki proteinleri renklendirerek yapılan bir seçme.

Peki şimdi, sonuç?

Yeni iyileştirme yöntemi için daha yolun başındalar. Bilimciler önce buldukları bu akyuvarları inceleyecekler.  Zaman içinde bu akyuvarların neden böyle davranarak hastalıklara yolaçtıklarını bulacaklarını umuyorlar. Arkasından da iyileştirme yöntemleri izleyecek...

 

 

Latest comments

No comments

Hollandalı Türkler

Hollandalı Türkler

Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.