Türk Pazarını Belçikalı Deceuninck ele Geçirdi! Türk Kuruluşlarını Satın Alarak!
Belçika'nın Deceuninck kuruluşu 51 yıllık Türk kuruluşu Pimaş'ı satın alacağını açıkladı. 1963 Yılında kurulan Pimaş Türkiye'de ilk PVC (plastik) boruları üreten kuruluş olarak biliniyor. Pimaş Türkiye'deki üretimevlerinde plastik boruların yanısıra PİMAPEN markasıyla da pvc pencere doğramaları da üretiyor.
Deceuninck Türk Pazarını ele Geçirdi. Daha Önce de 2 Türk Kuruluşunu satın almıştı!
Belçikalı Deceuninck daha önce de Türkiye'nin tanınmış kuruluşlarından EGEPEN le WİNSA'yı satın almıştı. 2000 Yılında EGEPEN'i, 2005 yılında da Sabancı Holding'den WİNSA'yı satın alan Deceuninck şimdi de ENKA'dan Pimaş'ı satın alıyor...
Böylece Belçikalı kuruluş Türk PVC doğrama pazarının büyük bölümünü ele geçirmiş oluyor.
Deceuninck Türk Pazarında Tekel mi olacak?
Deceuninck'in arkası arkasına Türk kuruluşlarını satın alarak pazarı ele geçirmesi Türk tüketiciler açısından pazarda tekelleşme riski oluşturuyor. Bir pazar bir, iki kuruluşun denetimine geçtiğinde, fiyatlarla oynayıp tüketiciye zarar verebiliyorlar.
Çıkan yayınlarda Deceuninck'in "Türkiye'yi üretim yeri" olarak kullanacağı belirtiliyor. Avrupa'da çevre kirliliği ve sağlık nedenleri ile birçok Avrupa kuruluşu üretimevlerini gelişşmekte ya da geri kalmış ülkelere taşıyorlar.
Pimaş satışını Türkiye'deki Rekabet Kurulu'nun onaylaması gerekiyor, Ancak...
Pazardaki tekelleşmeyi önlemek ve tüketicinin zarar görmesini engellemek için birçok Avrupa ve gelişmiş ekonomilerde "Pazar Rekabet Kurulu" bulunuyor. Bu kurullar, tekelleşme olasılığına karşı bazı kuruluş satışlarına izin vermiyorlar. Ancak Türkiye'de yönetim yabancı yatırımcılardan gelecek "sıcak para"ya çok önem veriyor. Bu nedenle Belçikalı kuruluşun PİMAŞ'ı alması büyük olasılıkla engellenmeyecek.
Ürettiğinden daha çok tüketen Türk ekonomisi uyuşturucu bağımlısı gibi yabancı sıcak para bağımlısı...
Bunun nedeni Türkiye'nin dışsatımı (yurtdışına satış), dışalımına göre daha düşük. Başka deyişle, Türkiye ürettiğinden fazlasını tüketiyor. O yüzden ekonomisi her yıl büyük cari açık veriyor. İşte bu cari açık ta, bu satışlarla, yabancıların parası ile kapatılımaya çalışıyor. Başka deyişle, Türkiye babasının tarlasını parça parça satan zampara oğlan gibi gününü yaşıyor... Bu da ileriki kuşaklara artan borç olarak yansıyacak...
No comments
Satın satın, herşeyi satın yabancılara. Toprakları zaten satıyorsunuz. Bizi kendi topraklarımız üzerinde hizmetçi durumuna düşünceye dek satın.