Hollanda'da Amsterdam Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, "göçmen kökenli - yerli evliliği bütünleşme için iyi" diye bir varsayım yanlış.
Avrupa'nın uyum'dan anladığı: "Bizim gibi olun","Asimile olun".
Göçmenlerin toplumla bütünleşmesi (ya da öteki deyimle "uyum"), Avrupa'da son yıllarda en çok konuşulan konulardan birisi. Ekonomideki sorunlar arttıkça gözler göçmenlerin üzerine çevriliyor. Göçmenlerin farklılıkları daha bir göze batıyor. Göçmenler üzerindeki "toplumla bütünleşin" baskısı artarak "bizim gibi olun", "asimilasyon olun"a dönüşüyor.
Avrupa yönetimleri göçmenleri asimilasyon etmek için büyük paralar harcıyorlar. Başka yöntemler de kullanıyorlar. Örneğin Almanya ile Hollanda'da olduğu gibi okullardan Türkçe anadil eğitimini kaldırıyorlar. Türklerin çok sayıda yaşadıkları kentlerden Türkçe radyo kanallarını kaldırıyorlar.
"Karma evlilik bütünleşme için iyi" kuramı yanlış.
Ayrıca bu konuda da bilimsel araştırmaları da özendiriyorlar. İşte Amsterdam Üniversitesi'nde doktorasını yapan bir öğrenci araştırma tezi olarak Hollandalıların Türk ve Faslı kökenliler ile yaptıkları evlilikleri araştırmış.
Araştırmaya göre yerliler ile göçmen kökenliler arasındaki Karma evliliklerin başarı oranı eşlerin aralarındaki farklılıklar arasında köprü kurup kuramadıklarına bağlı. Ancak her durumda yalnızca "Karma evlilik" olayı göçmen kökenlilinin yerli toplumla daha iyi bütünleşmesine yol açmıyor.
Göçmen kökenlilerin kendi kökenlerinden kişilerle evleniyor olmaları Almarnya'da olduğu gibi Hollanda'da da tepki görüyor. Hollandalılara ya da Almanlara göre bu "uyuma aykırı". Karma evliliklerin göçmenlerin yerli toplumla bütünleşmeleri ("uyuma") için gerekli olduğu sık sık öne sürülüyor. Ancak Amsterdam Üniversitesi'nden Leen Sterckx'un araştırması karma evlililklerin bütünleşme için güvence olmadığını ortaya koydu.
"Karma evliliklerde, farklılıkları köprüler kurarak bağdaştırmak gerekli"
Leen Sterckx, 7 ekim'de sunduğu tezinde, en büyük farklılıkların yerli Hollandalılar ile "batılı olmayan" etnik azınlıklar arasında olduğunu söylüyor. Araştırmacı bu amaçla 28 karma evliliği inceledi. Leen Sterckx'e göre bu evliliklerin sürmesinin tek yolu, aradaki farklılıklar arasına köprü kurmakta yatıyor. Ancak bu yapılsa bile bu yerli olmayan eşin kültürel olarak Hollanda toplumu ile bütünleşeceği anlamına gelmiyor.
Araştırmacıya göre "farklılıklar arasındaki köprü"nün en belirgin örneği, yerli Hollandalı eşin dinini değiştirerek müslüman olması. Leen Sterckx yerli olmayan kişilerin görünümleri ve eğitimleri nedeni ile kendilerini %100 Hollandalı duyumsamadığını söylüyor.
"Ada sevgisi"
Sterckx'in araştırmasına göre eşler arasındaki farklılıklar azaldıkça çevreden gelen olumsuz tepkiler de azalıyor. Ancak bu kültürel uyum sürecine her zaman katkı sağlamıyor. Araştırmaya katılan Türk ile evli yerli bir Hollandalı kadın, ilişkisini "ada sevgisi" olarak tanımlıyor. Kadın, "kendimiz için yarattığımız adamızdan 'anakara'ya gidip gelmemiz gerekiyor. Ne zaman bir konuğumuz olsa, sorunlarımız artıyor, farklılıklarımız su üstüne çıkıyor" diye konuşuyor.
Araştırma:
L. Sterckx: Trouwen met een vreemdeling. Afstand en nabijheid in de relaties van 'Turken' en 'Marokkanen' in een gemengd huwelijk. Supervisors: Prof. J.C. Rath and Prof. M.L.J.C. Schrover (LU).
No comments
kardesim sen olayi anlamamissin. Avrupa'nin derdi uyum muyum degil. Onlar bizi bizden uzaklastirmak istiyorlar. Tek istedikleri bu!